O projektu


Cilj projekta „100 razloga za nauku“ jeste promocija mladih profesionalaca, a posebno žena, iz oblasti prirodnih nauka, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM – science, technology, engineering, mathematics) kao uzora u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji da bi se srednjoškolci ohrabrili i počeli baviti tim pozivom. Kroz 100 kratkih priča o mladim naučnicima iz regiona u kojima oni govore zašto i kako su se odlučili za svoje profesije, koji su njihovi snovi, strasti i hobiji, prikazali smo atmosferu na njihovim radnim mestima i laboratorijama, kao i da je bavljenje naukom zanimljivo, zabavno i šarenoliko.

Mladi profesionalci iz oblasti prirodnih nauka, tehnologije, inženjerstva i matematike jedva su poznati van svojih laboratorija. Takođe, te oblasti su viđene kao „interesantne“ za mušku populaciju. To je rezultovalo smanjenjem broja studenata na STEM fakultetima u regionu u poslednjih 10 godina. Efekti tog trenda pojačani su i ogromnim odlivom mozgova iz regiona, koji je među najvišim u svetu.

Projekat je baziran na principu – mladi za mlade. Promovisaće mlade STEM naučnike iz regiona i približiće ih srednjoškolcima, prikazujući fascinantnu stranu nauke. Srednjočkolci će imati priliku da vide i čuju samo nekoliko godina starije profesionalce iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, koji će im objasniti zašto je ta karijera sjajna.

Na taj će se način mladi naučnici iz STEM oblasti afirmisati, podići će se entuzijazam srednjoškolaca prema bavljenju naukom, ali će se i naučnici iz regiona međusobno povezati.